Gamtinės žemdirbystės mokymai Vilniuje

0 2014-11-06


gerazemdirbyste.lt

Lapkričio mėnesio gamtinės žemdirbystės mokymų programa. Dėstytojas Laimis Žmuida. Keturi užsiėmimai kartą per savaitę po penkias valandas. Lapkričio 16, 23, 30 ir gruodžio 7 d. (sekmadieniais), nuo 10:00 iki 16:00 val., Vilniuje, netoli Aušros vartų.

Kaina vienam žmogui 50 litų už dieną. Maža grupelė, apie dešimt dalyvių. Registruotis:

Programa

1. Kaip sodinti?

Kas yra gamtinė žemdirbystė? Pagrindiniai principai, iš kurių išplaukia visa teorija ir praktika. Dirvožemio įdirbimas, sėja, sodinimas ir mulčiavimas. Kaip pradėti daržus velėnoje? Kaip pradėti daržus suartoje (sukastoje) žemėje? Lysvės. Vietos parinkimas lysvėms, jų orientavimas, išdėstymas, ilgis, plotis. Lysvių standartizavimas. Kaip sėti į lysves? Kaip sodinti į velėną? Aprėmintos lysvės. Pakeltos lysvės. Mulčias. Mulčio sudėtis. Inertiškas ir greitai virškinamas mulčias. Mulčias sodui, mulčias daržui. Kokio storio mulčias turėtų būti? Kaip ir kada mulčiuoti? Mulčio atliekamos funkcijos. Iš kur gauti mulčio? Pavasarinis mulčio ruošimas. Mulčiavimas rudenį. Mulčias „po žeme“.

2. Ką sodinti?

Asortimentas. Daržo kultūrų asortimentas. Sodo kultūrų asortimentas. Laukiniai valgomi augalai, grybai, valgomi vandens augalai. Gyvūnai. Visų kultūrų derlingumo laipsnis. Ką verta ir ko neverta auginti? Maisto šviežumas ir asortimento išdėtymas laike, kad visada turėtume šviežio maisto. Kas kada sėjama? Veislės ir neveislinis unikalus genofondas. Veislių mišinių auginimas.

3. Kaip suvalgyti?

Užaugintų produktų suvartojimas. Maisto šviežumo reikšmė. Sezoniškas maistas. Maisto sandėliavimas. Gerieji konservavimo būdai (rauginimas, džiovinimas, konservavimas be acto, druskos, cukraus). Maisto gaminimas. Receptuotas maistas. Nereceptuotas maistas. Mokomės valgyti savus užaugintus produktus. Kaip išlaikyti kuo daugiau vitaminų gaminant maistą. Degustacija.

4. Ketvirtoji tema bus suformuota mokymų eigoje iš dalyvių klausimų. Jeigu klausimų pritrūks, bus dėstomos dalyvių pasirinktos temos: laukiniai valgomi augalai, sėklų auginimas, sklypo išplanavimas, gamtiniai ūkininkavimo principai buityje ir kt.

Registruotis:

 
 

Susiję straipsniai

  • Laukinis maistas: nuo atpažinimo iki suvalgymo

    0 2017-04-21

    Gegužė – valgomų laukinių augalų pikas. Geriausias metas pasimokyti atpažinti valgomus augalus. Todėl gegužės savaitgaliais kviečiame į Ukmergės raj., prie Veprių į LAUKINIŲ AUGALŲ PAŽINIMO ir SUVARTOJIMO SEMINARĄ, kurį ves augalų žinovas – Laimis Žmuida.

  • Skirtingas kartas vienija žemė

    0 2016-06-02

    Šį pavasarį Lietuvoje startavo socialinio verslo projektas „CoolŪkis“. Jo sumanytojai siekia suartinti kaimo ir miesto žmones. Projekto rengėjai orientuojasi į senjorų socialinę atskirtį, sveiką gyvenseną ir ekologinę daržininkystę.

  • Gamtinės žemdirbystės seminarai liepos mėnesį visoje Lietuvoje

    0 2016-05-31

    Kviečiame į gamtinės žemdirbystės seminarus, kurie vyks sodybose prie Vilniaus, Kauno, Klaipėdos, Šiaulių, Panevėžio, Alytaus ir Druskininkų liepos mėnesio savaitgaliais.

  • Ekologiškų daržovių karaliai: interviu su ekoūkininke Daiva Giedrikiene

    0 2015-05-17

    Daivos Giedrikienės paprasta ūkininke nepavadinsi ne tik dėl to, kad su vyru Arūnu ir vaikais ji ūkininkauja pagal ekologinės žemdirbystės principus, bet ir dėl to, kad jų asortimente gausu Lietuvoje retai auginamų daržovių. Kiaulių ir karvių jų ūkyje nėra. Jie - ekologiškų daržovių karaliai, šviesūs, švarūs ir visada šiltai besišypsantys. Ekologinę daržininkystę 2001 m. pradėjo nedideliuose ploteliuose. Šiandien jie turi didelį būrį ištikimų klientų Vil...

  • Senųjų veislių renesansas

    0 2015-05-17

    Netoli Kauno, Karmėlavoje, gyvenantis Valdas Stokna pastebėjo, kad parduotuvėse jau nėra senų, prieš 50 ar 100 metų augintų augalų veislių sėklų. Būtent jos tinka gamtinei ir ekstensyviai žemdirbystei.

  • Tradicinės Tibeto medicinos akademija Lietuvoje pristato paskaitas „Psichikos ligos ir požiūris į jas Tibeto medicinoje“

    0 2015-05-16

    Paskaitos skirtos šeimos gydytojams, neurologams, reabilitologams ir kitų sričių gydytojams ir visiems, kas domisi Tibeto medicina.
    Lektorius daktaras Nida Čenagtsang, remdamasis Tibeto medicina, mano, kad psichologiniai sutrikimai gali atsirasti dėl rLung (Vėjas) energijos arba tiksliau dėl sRog Zin rLung (gyvybę palaikančio Vėjo) sutrikimo. Priemonės, kurios naudojamos palengvinti šiai būsenai, gali būti siejamos su dieta, vaistais, išorine terapija, suteikiančiais kūnui ...

  • Ekologinė grėsmė: JAV bitininkai per metus neteko beveik pusės bičių

    0 2015-05-16

    JAV bitininkai per praėjusius metus prarado 42,1 proc. turėtų bičių.
    Tai pirmas atvejis, kai vasarą bičių žuvo daugiau, nei žiemą – 27,4 proc. Pernai vasarą bitininkai prarado 19,8 proc. bičių.

  • Tikrinant darželių ir mokyklų valgyklas, galės dalyvauti tėvų atstovai

    0 2015-05-16

    Valstybinės maisto ir veterinarijos tarnybos (VMVT) inspektoriai kasmet daugelio vaikų darželių ir mokyklų valgyklose randa higienos, maisto saugos ar kokybės pažeidimų. 50 proc. patikrinimų nustatoma su pažeidimais. Taip pat jau ne vienerius metus maisto kokybe, neskaniu maistu skundžiasi vaikai ir jų tėvai. Tad VMVT nusprendė imtis konkrečių priemonių, kad situacija keistųsi, ir sudarė galimybes tėvų atstovams dalyvauti darželių bei mokyklų patikrinimuose.

  • Žalinimo reikalavimai neleis išgręžti žemės kaip citrinos

    0 2015-05-16

    Žemės ūkio sektoriui yra skiriama apie 40 proc. visų ES biudžeto lėšų. Didžioji jų dalis atitenka tiesioginėms išmokoms. Įvairios apklausos rodo, kad ES visuomenė norėtų, jog parama žemės ūkiui būtų skiriama kaip kompensacija ūkininkams už jų vykdomą žemės ūkio veiklą, nukreiptą į aplinkos tausojimą, viešųjų gėrybių kūrimą ir pan. Ši priežastis lėmė, kad po ilgų diskusijų mokslininkai, žemdirbiai, aplinkosaugos ir klimato kaitos specialistai bei s...

  • Per metus kiekvienas Lietuvos gyventojas išmeta apie 50 kg maisto atliekų

    0 2015-05-15

    Per Seime vykusį Nacionalinį kovos su maisto švaistymu kongresą buvo aptarti ir aktualūs maisto atliekų, jų tvarkymo ir prevencijos klausimai.
    Per metus mūsų šalyje susidaro apie 80 tūkst. tonų maisto atliekų, o vienas gyventojas išmeta apie 50 kg maisto, kurio dalis dar tinkama vartoti. Šios atliekos nėra atskirai surenkamos ir tvarkomos, todėl patenka į bendrą komunalinių atliekų srautą ir keliauja į sąvartynus. Maisto atliekos Lietuvoje sudaro apie dešimtadalį vi...