Daiva Giedrikienė
©Nuotr. Agnės Gintalaitės

Ekologiškų daržovių karaliai: interviu su ekoūkininke Daiva Giedrikiene

0 2015-05-17


GYVA.LT

Daivos Giedrikienės paprasta ūkininke nepavadinsi ne tik dėl to, kad su vyru Arūnu ir vaikais ji ūkininkauja pagal ekologinės žemdirbystės principus, bet ir dėl to, kad jų asortimente gausu Lietuvoje retai auginamų daržovių. Kiaulių ir karvių jų ūkyje nėra. Jie - ekologiškų daržovių karaliai, šviesūs, švarūs ir visada šiltai besišypsantys. Ekologinę daržininkystę 2001 m. pradėjo nedideliuose ploteliuose. Šiandien jie turi didelį būrį ištikimų klientų Vilniuje, kurie dažnai nepatingi ir netrumpose eilėse pastovėti.

Ar galėtumėt trumpai atskleisti savo ekologinio kelio istoriją bei papasakoti, kada ir kodėl įvyko vidinis lūžis, nulėmęs pasirinkimą savo dėmesį ir laiką skirti dabartinei veiklai?

Tas kelias turbūt nulemtas genų, nes mūsų abiejų tėvai mus taip augino. Ir mes savo vaikus norėjome maitinti sveikai ir ekologiškai. Pradžioje daržoves auginomės tik sau. Vėliau nutarėme auginti ir kitiems. Pradžia buvo sunki, nes žmonės nesuprato, kodėl mūsų daržovės kainuoja brangiau. Sertifikatais nelabai tikėjo, todėl dabar mes net per daug to neakcentuojame, bet raginame pačius vertinti skonį. Pradžioje labai daug daržovių esame išdalinę nemokamai, kad žmonės pajustų skonių skirtumą. Labai džiaugiamės, kad po ilgų metų triūso žmonės tai įvertino. Dabar jaučiame didžiulį žmonių palaikymą.

Daiva Giedrikienė
©Nuotr. Agnės Gintalaitės

Ar galėtumėt apibūdinti savo įprastą dieną?

Vasarą keliamės labai anksti – apie 4–5 val., žiemą pamiegame šiek tiek ilgiau. Vasarą darbo valandų nėra – dirbame be perstojo, nėra nei šeštadienių, nei sekmadienių. Tai ypač sunku jauniems žmonėms – su draugais per daug nieko nesuplanuosi, nes ūkyje darbai nepalauks. Kartais ištrūkstam savaitgaliui, ne ilgiau. Mūsų darbas yra kartu ir laisvalaikis, ir hobis – viskas susipynę kartu.

Pusryčius, pietus ir vakarienę visada gaminamės patys. Visada būna šiltas maistas, pati kepu ir duoną, ir savo jogurtus pasigaminam. Iš savo daržovių darom salotas, troškinius, parduotuvėje labai mažai ką perkame.

Ūkyje mums padeda 4–6 moterys, kurios labai myli savo darbą, viską daro su labai dideliu noru.

Ką auginate savo ūkyje?

Mūsų ūkyje auga apie 50 skirtingų rūšių daržovių, įvairių žalumynų ir prieskoninių žolelių. Be bulvių, burokėlių, morkų, kopūstų ir svogūnų auginam porus, salierus, pastarnokus, paprikas, pankolius, baklažanus, moliūgus ir lapinius kopūstus, o kitais metais tikimės savo klientams pasiūlyti ir artišokų. Žiemai raugiam agurkus ir kopūstus, želdinam cikorines salotas, o vasarą nedideliais kiekiais užauginam braškių ir aviečių.

Ekologiniai principai – kodėl jie Jums svarbūs?

Mums svarbu, kad gamta būtų išsaugota, neteršiama. Kadangi ūkininkaujame ekologiškai, mūsų daržai pilni laukinių gyvių – pvz. varlyčių, rupūžyčių. Ir šiltnamiuose jų gausu. Tai labai įdomu vaikams. Įprastuose ūkiuose nieko panašaus nėra. Kita priežastis – sveikata. Mes gyvename Pasvalio ir Biržų karstiniame regione, kuris įpareigoja žmones ūkininkauti ekologiškai, tačiau ne visi mūsų kaimynai tai daro, ne visi mus supranta ir palaiko. Mane itin stebina, kad net sau ir savo vaikams auginamas daržoves jie tręšia pavojinga chemija.

Koks Jūsų didžiausias pasiekimas?

Tai, kad sūnus Rokas kartu su drauge žada tęsti ūkininkavimą. Sūnaus draugė Gabrielė yra miesto žmogus, jai – tai didelis iššūkis, bet ji su dideliu noru visko mokosi. Keliasi su mumis visais anksti ryte ir padeda dirbti.

Kokia Jūsų ateities vizija?

Kad niekas žemės ūkyje nenaudotų chemijos, žalingos gamtai ir žmogui.

Kaip Jūsų manymu galima padidinti visuomenės ekologinį sąmoningumą?

Nedideliais žingsneliais. Kaip yra sakęs Tatulos programos vadovas Almonas Gutkauskas – kiekvienas turi užsiauginti savo klientą.

Kas yra Jūsų įkvėpimo šaltinis?

Klientai. Sulaukiame didžiulio Jų palaikymo. Kai šalta, ir karštos arbatos atneša, ir pirštines numezga. Tai labai džiugina, nes tikrai būna akimirkų, kai rankos svyra. Bet kai pamatom besišypsančius klientus, vėl viskas būna gerai. Didžiausią džiaugsmą žmonių akyse matome, kai pavasarį atvežame šviežius žalumynus.

Kokiomis asmenybėmis Jūs žavitės ir kodėl?

Tatulos programos įkūrėju Almonu Gutkausku. Dėl jo indėlio į Lietuvos ekologinės žemdirbystės vystymą.

Kas yra didžiausia grėsmė tam, ką Jūs darote?

Mes labai priklausome nuo gamtos. Ne viską, ką pasėjame, galime parduoti. Kartais užpuola ligos, bet, kadangi mūsų ūkyje vyrauja bioįvairovė, tai visas ūkis niekada nenukenčia. Tai yra ekologinių polikultūrinių ūkių privalumas.

Kaip manote, kokia yra Jūsų sėkmės paslaptis?

Meilė darbui ir savitarpio parama šeimoje.

Kokie yra Jūsų ateities planai?

Svajoju iš savo augintų levandų gaminti hidrolatus.

Kas Jums labiausiai patinka Jūsų veikloje?

Kai matau visą procesą nuo sėklytės iki paties galutinio produkto. Todėl aš visada noriu viską augintis pati nuo pat sėklytės. Man tai teikia labai didelį džiaugsmą.

Koks yra Jūsų mėgstamiausias žodis?

Dažnai kartojame: „Tai labai sveika“.

Ką padarytumėte, jei taptumėt Lietuvos Ministre Pirmininke?

Uždraustume žalingus chemikalus žemės ūkyje.

Pasaulis būtų geresnė vieta, jei…

Žmonės daugiau šypsotųsi.

Norėčiau, kad mus prisimintų už…

Skanias daržoves.

Giedrikų šeima ekologiškomis daržovėmis prekiauja:

Antradieniais ir penktadieniais PC „Panorama“

Ketvirtadieniais Tymo turguje

GYVA.LT

Interviu yra dalis GYVA.LT projekto „Susipažink su EkoŽmogumi“, kuriuo siekiama supažindinti Lietuvos visuomenę su aplinkosaugos ir darnaus vystymosi srityje veikiančiais žmonėmis.

Daugiau apie projektą

 
 

Susiję straipsniai

  • Laukinis maistas: nuo atpažinimo iki suvalgymo

    0 2017-04-21

    Gegužė – valgomų laukinių augalų pikas. Geriausias metas pasimokyti atpažinti valgomus augalus. Todėl gegužės savaitgaliais kviečiame į Ukmergės raj., prie Veprių į LAUKINIŲ AUGALŲ PAŽINIMO ir SUVARTOJIMO SEMINARĄ, kurį ves augalų žinovas – Laimis Žmuida.

  • Skirtingas kartas vienija žemė

    0 2016-06-02

    Šį pavasarį Lietuvoje startavo socialinio verslo projektas „CoolŪkis“. Jo sumanytojai siekia suartinti kaimo ir miesto žmones. Projekto rengėjai orientuojasi į senjorų socialinę atskirtį, sveiką gyvenseną ir ekologinę daržininkystę.

  • Turguose pasirodė dilgėlių

    0 2016-06-02

    Panevėžio turguje populiarėja nauja prekė – dilgėlės. Jas perka žmonės, norintys laikytis sveikesnio gyvenimo būdo.

  • Gamtinės žemdirbystės seminarai liepos mėnesį visoje Lietuvoje

    0 2016-05-31

    Kviečiame į gamtinės žemdirbystės seminarus, kurie vyks sodybose prie Vilniaus, Kauno, Klaipėdos, Šiaulių, Panevėžio, Alytaus ir Druskininkų liepos mėnesio savaitgaliais.

  • Kas nutiks, jei dvi savaites valgysim tik ekologišką maistą?

    0 2016-05-31

    Kas atsitiktų, jeigu įprastus, tradiciškai auginamus maisto produktus pakeistume ekologiškai užaugintu maistu? Viena Švedijos šeima dalyvavo eksperimente, kurį organizavo Švedijos parduotuvių tinklas Coop ir Švedijos aplinkos tyrimų institutas. Tyrimo metu norėta išsiaiškinti, kaip keičiasi žmogaus organizme pavojingų cheminių junginių koncentracija valgant ekologiškai užaugintą maistą.

  • Ekologiškų daržovių karaliai: interviu su ekoūkininke Daiva Giedrikiene

    0 2015-05-17

    Daivos Giedrikienės paprasta ūkininke nepavadinsi ne tik dėl to, kad su vyru Arūnu ir vaikais ji ūkininkauja pagal ekologinės žemdirbystės principus, bet ir dėl to, kad jų asortimente gausu Lietuvoje retai auginamų daržovių. Kiaulių ir karvių jų ūkyje nėra. Jie - ekologiškų daržovių karaliai, šviesūs, švarūs ir visada šiltai besišypsantys. Ekologinę daržininkystę 2001 m. pradėjo nedideliuose ploteliuose. Šiandien jie turi didelį būrį ištikimų klientų Vil...

  • Senųjų veislių renesansas

    0 2015-05-17

    Netoli Kauno, Karmėlavoje, gyvenantis Valdas Stokna pastebėjo, kad parduotuvėse jau nėra senų, prieš 50 ar 100 metų augintų augalų veislių sėklų. Būtent jos tinka gamtinei ir ekstensyviai žemdirbystei.

  • Ekologinė grėsmė: JAV bitininkai per metus neteko beveik pusės bičių

    0 2015-05-16

    JAV bitininkai per praėjusius metus prarado 42,1 proc. turėtų bičių.
    Tai pirmas atvejis, kai vasarą bičių žuvo daugiau, nei žiemą – 27,4 proc. Pernai vasarą bitininkai prarado 19,8 proc. bičių.

  • Tikrinant darželių ir mokyklų valgyklas, galės dalyvauti tėvų atstovai

    0 2015-05-16

    Valstybinės maisto ir veterinarijos tarnybos (VMVT) inspektoriai kasmet daugelio vaikų darželių ir mokyklų valgyklose randa higienos, maisto saugos ar kokybės pažeidimų. 50 proc. patikrinimų nustatoma su pažeidimais. Taip pat jau ne vienerius metus maisto kokybe, neskaniu maistu skundžiasi vaikai ir jų tėvai. Tad VMVT nusprendė imtis konkrečių priemonių, kad situacija keistųsi, ir sudarė galimybes tėvų atstovams dalyvauti darželių bei mokyklų patikrinimuose.

  • Žalinimo reikalavimai neleis išgręžti žemės kaip citrinos

    0 2015-05-16

    Žemės ūkio sektoriui yra skiriama apie 40 proc. visų ES biudžeto lėšų. Didžioji jų dalis atitenka tiesioginėms išmokoms. Įvairios apklausos rodo, kad ES visuomenė norėtų, jog parama žemės ūkiui būtų skiriama kaip kompensacija ūkininkams už jų vykdomą žemės ūkio veiklą, nukreiptą į aplinkos tausojimą, viešųjų gėrybių kūrimą ir pan. Ši priežastis lėmė, kad po ilgų diskusijų mokslininkai, žemdirbiai, aplinkosaugos ir klimato kaitos specialistai bei s...