Miestiečiai mokėsi malšinti stresą sodindami

0 2015-03-16


Penktadienį sostinės miesto stiliaus centre „Europa“ veikė neįprastos dirbtuvės – vilniečiai ir miesto svečiai buvo mokomi pasisodinti prieskoninių žolelių. Pasak dirbtuves organizavusios agrofirmos „Sėklos“ atstovų, miestiečiai ne tik puikiai praleido laiką, gavo pradedantiems sodininkams reikalingų žinių, bet ir mokėsi mėgautis sodinimu, kaip vienu iš atsipalaidavimo būdų.

„Dirbtuves organizavome galvodami apie skubantį miesto žmogų, kuriam tiesiog reikia atsipalaiduoti. Įprasti būdai atima daug laiko, galbūt kai kuriems jau ir atsibodę, tad pasiūlėme alternatyvą – sodinimą. Juolab kad ne vieni moksliniai tyrimai įrodė, jog tai atpalaiduoja – sutelkia mintis ties labai žemiškais dalykais, teikia džiaugsmingo laukimo, kol pasirodys augalo daigelis. Na, o pačių užaugintais prieskoniais galima gardinti gaminamus patiekalus, – sako agrofirmos „Sėklos“ vadovas Ramūnas Ažukas. – Dirbtuvėse sulaukėme daug norinčių pasisėti sėklų darželiui ant palangės, buvo ir tokių, kurie užsuko tiesiog pasikonsultuoti konkrečiais klausimais apie prieskonių auginimą. Įdomu, kad ne tik moterys susidomėjo mūsų dirbtuvėmis – prie daigyklų plušėjo ir vyrai. Matydami tokį susidomėjimą ir norą auginti, jau kuriame planus apie kitas dirbtuves.“

Organizatorių nuotraukos

Į sodinimo dirbtuves susirinkusieji sėjo tokius prieskonius, kaip bazilikas, rozmarinas, petražolės, pipirnės, taip pat ir lapinius ridikėlius, špinatus, dygliuotąjį ožerškį (geriau žinomą kaip goji uogos). Dirbtuves vedusi agrofirmos „Sėklos“ sėklų skyriaus ir produkto vadovė Liucija Kunigiškytė dalijasi patarimais, kaip šiuos augalus sėti ir auginti, kad kiekvienas galėtų turėti savo darželį ant palangės.

Prieš pradedant darbą, reikia pasiruošti šias priemones: sėklų, vandens purkštuvą, durpių substrato ar komposto, daigyklą arba vazoną, lovelį.

Pipirnės ir lapiniai ridikėliai. Šių prieskoninių žolelių sėjimo procesas labai paprastas:

1. Kvadratinės daigyklos (apie 10x10 cm) dugne ištiesiamos popierinės servetėlės. Jas reikia iškloti 4–5 sluoksniais taip, kad neliktų atidengto plotelio.

2. Ant servetėlių purškiamas vanduo, kol jos visiškai sudrėksta per visus sluoksnius.

3. Barstomos sėklos, tolygiai paskirstanti po visą daigyklos plotą, ir dar kartą apipurškiamos vandeniu.

Pipirnės

Šį pasėlį belieka pridengti polietilenine plėvele arba tiesiog įdėti į plastikinį maišelį. L. Kunigiškytė pabrėžia, kad pipirnė labai mėgsta drėgmę, tad nereikėtų pamiršti palaistyti. Pirmieji pipirnės daigeliai turėtų pasirodyti jau po 3 dienų, o lapinių ridikėlių – po 7.

Bazilikai, petražolės, rozmarinai. Šių prieskoninių žolelių sėjimo procesas kiek sudėtingesnis, nes reikia tinkamai paruošti žemę. Sėjimo eiga:

1. Daigykla (dirbtuvėse šiems augalams buvo naudojama viena daigykla, maždaug 20x30 cm dydžio) užpildoma drenažu, t. y. deginto molio granulėmis (granulės paskirstomos taip, kad padengtų daigyklos nelygumus), ir jis sudrėkinamas.

2. Daigykla pildoma substratu, nuo viršaus paliekant 3 cm. Substratą geriausia patrinti tarp delnų, kad išsilygintų visi gumbeliai ir pan. Tam, kad augalai turėtų geresnes augimo sąlygas, į substratą įmaišomos įgėrio granulės, kurios išlaiko drėgmę ir ypač praverčia tiems, kurie pamiršta palaistyti augalus. Tolygiai paskirsčius substratą, jis šiek tiek įspaudžiamas delnais ir sudrėkinamas. L. Kunigiškytė pabrėžia, kad substratu reikėtų kruopščiai užpildyti ir daigyklos kampelius.

3. Sėjamos (tiesiog barstomos ant substrato) sėklos. Kiekvienos rūšies prieskoniai sėjami juostelėmis – kad būtų paprasčiau atskirti rūšis. Pasėtos sėklos apipurškiamos vandeniu.

4. Ant viršaus barstomas plonas substrato sluoksnis (maždaug 1 cm storio), kuris sulyginamas delnais ir dar sudrėkinamas papurškiant vandens purkštuvu.

Pasėjus sėklas, daigykla uždengiama specialiu dangčiu arba apvyniojama polietilenine plėvele. Pasėlį reikėtų laistyti kas 2–3 dienas, o vėdinti, nudengus dangtį ar nuvyniojus plėvelę, bent po valandą kasdien.

Rekomenduojamos prieskonių rūšys, tinkamos darželiui ant palangės: bazilikai – įprasti žalieji „Lemon“, „Cinnamon“, „Fine Verde“, „Genovese“, raudonlapiai „Opal“; petražolės – „Gigantie D‘italia“, „Bravour“.

Špinatai ir dygliuotasis ožerškis. Šių augalų sėklas L. Kunigiškytė pataria sėti specialiose durpių tabletėse. Jas tereikia išbrinkinti (užtenka 20 min.), tada paspaudyti pirštais, padaryti negilią (1 cm) duobelę ir į ją suberti sėklas (sėjant špinatus – 4 sėklas, ožerškį – 10), tada apipurkšti vandeniu ir suspausti tabletės viršūnėlę, kad sėklos pasislėptų. Kol išdygs daigeliai, tabletę galima laikyti paprasčiausioje vienkartinėje stiklinėje, jei tablečių daugiau – daigykloje. Vėliau augalų daigelius su visa tablete reikia persodinti į vazoną. Nuolat laistyti. Specialistė pastebi, kad špinatai sudygsta greičiau nei ožerškiai. Tokiu pat būdu galima daiginti paprikas, pomidorus bei agurkus.

Ožerškis

Tarp rekomenduojamų pasisėti ant palangės darželio augalų verta paminėti kvapniuosius rozmarinus, vaistinius šalavijus, mairūnus, smulkialapes salotas „Alante“, „Redlo“ bei „Redza“, dar žinomas kaip „Baby leaf“.

Agrofirma „Sėklos“ – tai didžiausi ir seniausi daržovių bei gėlių sėklų tiekėjai Lietuvoje ir kitose Baltijos šalyse. Įmonė valdo didžiausią sėklų ir sodo-daržo prekių parduotuvių tinklą „Žalia stotelė“. Lietuvoje veikia 51 tinklo parduotuvė. Siekdama užtikrinti sėklų kokybę, agrofirma kartu su Valstybine augalininkystės tarnyba atlieka daržovių veislių biologinį ir ūkinį įvertinimą – tiriama, kokios veislės sėklos yra tinkamiausios Lietuvos klimatui ir duoda gausiausią derlių.

 

Ekonaujienos.lt straipsnius galima perspausdinti įdedant aktyvią nuorodą.

Susiję straipsniai

  • Laukinis maistas: nuo atpažinimo iki suvalgymo

    0 2017-04-21

    Gegužė – valgomų laukinių augalų pikas. Geriausias metas pasimokyti atpažinti valgomus augalus. Todėl gegužės savaitgaliais kviečiame į Ukmergės raj., prie Veprių į LAUKINIŲ AUGALŲ PAŽINIMO ir SUVARTOJIMO SEMINARĄ, kurį ves augalų žinovas – Laimis Žmuida.

  • Skirtingas kartas vienija žemė

    0 2016-06-02

    Šį pavasarį Lietuvoje startavo socialinio verslo projektas „CoolŪkis“. Jo sumanytojai siekia suartinti kaimo ir miesto žmones. Projekto rengėjai orientuojasi į senjorų socialinę atskirtį, sveiką gyvenseną ir ekologinę daržininkystę.

  • Turguose pasirodė dilgėlių

    0 2016-06-02

    Panevėžio turguje populiarėja nauja prekė – dilgėlės. Jas perka žmonės, norintys laikytis sveikesnio gyvenimo būdo.

  • Gamtinės žemdirbystės seminarai liepos mėnesį visoje Lietuvoje

    0 2016-05-31

    Kviečiame į gamtinės žemdirbystės seminarus, kurie vyks sodybose prie Vilniaus, Kauno, Klaipėdos, Šiaulių, Panevėžio, Alytaus ir Druskininkų liepos mėnesio savaitgaliais.

  • Ekologiškų daržovių karaliai: interviu su ekoūkininke Daiva Giedrikiene

    0 2015-05-17

    Daivos Giedrikienės paprasta ūkininke nepavadinsi ne tik dėl to, kad su vyru Arūnu ir vaikais ji ūkininkauja pagal ekologinės žemdirbystės principus, bet ir dėl to, kad jų asortimente gausu Lietuvoje retai auginamų daržovių. Kiaulių ir karvių jų ūkyje nėra. Jie - ekologiškų daržovių karaliai, šviesūs, švarūs ir visada šiltai besišypsantys. Ekologinę daržininkystę 2001 m. pradėjo nedideliuose ploteliuose. Šiandien jie turi didelį būrį ištikimų klientų Vil...

  • Senųjų veislių renesansas

    0 2015-05-17

    Netoli Kauno, Karmėlavoje, gyvenantis Valdas Stokna pastebėjo, kad parduotuvėse jau nėra senų, prieš 50 ar 100 metų augintų augalų veislių sėklų. Būtent jos tinka gamtinei ir ekstensyviai žemdirbystei.

  • Tradicinės Tibeto medicinos akademija Lietuvoje pristato paskaitas „Psichikos ligos ir požiūris į jas Tibeto medicinoje“

    0 2015-05-16

    Paskaitos skirtos šeimos gydytojams, neurologams, reabilitologams ir kitų sričių gydytojams ir visiems, kas domisi Tibeto medicina.
    Lektorius daktaras Nida Čenagtsang, remdamasis Tibeto medicina, mano, kad psichologiniai sutrikimai gali atsirasti dėl rLung (Vėjas) energijos arba tiksliau dėl sRog Zin rLung (gyvybę palaikančio Vėjo) sutrikimo. Priemonės, kurios naudojamos palengvinti šiai būsenai, gali būti siejamos su dieta, vaistais, išorine terapija, suteikiančiais kūnui ...

  • Ekologinė grėsmė: JAV bitininkai per metus neteko beveik pusės bičių

    0 2015-05-16

    JAV bitininkai per praėjusius metus prarado 42,1 proc. turėtų bičių.
    Tai pirmas atvejis, kai vasarą bičių žuvo daugiau, nei žiemą – 27,4 proc. Pernai vasarą bitininkai prarado 19,8 proc. bičių.

  • Tikrinant darželių ir mokyklų valgyklas, galės dalyvauti tėvų atstovai

    0 2015-05-16

    Valstybinės maisto ir veterinarijos tarnybos (VMVT) inspektoriai kasmet daugelio vaikų darželių ir mokyklų valgyklose randa higienos, maisto saugos ar kokybės pažeidimų. 50 proc. patikrinimų nustatoma su pažeidimais. Taip pat jau ne vienerius metus maisto kokybe, neskaniu maistu skundžiasi vaikai ir jų tėvai. Tad VMVT nusprendė imtis konkrečių priemonių, kad situacija keistųsi, ir sudarė galimybes tėvų atstovams dalyvauti darželių bei mokyklų patikrinimuose.

  • Žalinimo reikalavimai neleis išgręžti žemės kaip citrinos

    0 2015-05-16

    Žemės ūkio sektoriui yra skiriama apie 40 proc. visų ES biudžeto lėšų. Didžioji jų dalis atitenka tiesioginėms išmokoms. Įvairios apklausos rodo, kad ES visuomenė norėtų, jog parama žemės ūkiui būtų skiriama kaip kompensacija ūkininkams už jų vykdomą žemės ūkio veiklą, nukreiptą į aplinkos tausojimą, viešųjų gėrybių kūrimą ir pan. Ši priežastis lėmė, kad po ilgų diskusijų mokslininkai, žemdirbiai, aplinkosaugos ir klimato kaitos specialistai bei s...