Paauglės nenaudojo kosmetikos su pavojingomis cheminėmis medžiagomis 3 dienas. Kas pasikeitė?

0 2016-06-02


www.pagalvok.lt

Pagalvok.lt jau rašė apie pokyčius organizme valgant tik ekologiškus maisto produktus, o kas vyksta vengiant pavojingų cheminių medžiagų, esančių kosmetikos priemonėse?

Naujas tyrimas atskleidė, jog net ir nenaudojant tam tikrų kosmetikos priemonių trumpą laiką organizme pastebimai sumažėja endokrininę sistemą ardančių medžiagų. Tyrime dalyvavo 100 Pietų Amerikos paauglių, kurioms buvo išdalintos priemonės be pavojingų cheminių medžiagų, pavyzdžiui, ftalatų, parabenų, triklozano ir oksibenzono. Šios cheminės medžiagos dažnai naudojamos dekoratyvinėje kosmetikoje, šampūnuose, muiluose, apsauginiuose kremuose nuo saulės. Tyrimuose su gyvūnais pastebėta, jog jos trikdo endokrininės sistemos veiklą. Paauglės susiduria su ypač didele rizika, kadangi tuo metu sparčiai vystosi jų lytinė sistema, be to, pastebima, jog jos naudoja daugiau asmeninės priežiūros priemonių, nei vidutinė suaugusi moteris.

Šlapimo mėginių analizė parodė, kad nenaudojant kosmetikos priemonių su pavojingomis medžiagomis 3 dienas, jų koncentracija organizme žymiai sumažėjo. Detilftalato, dažnai naudojamo kvepaluose, apykaitos produkto (DEP) koncentracija sumažėjo 27 %, kosmetikos konservantų metil ir etilparabenų atitinkamai – 44 ir 45 %. Triklozano, naudojamo antibakteriniuose muiluose ar kai kurioje dantų pastoje, ir oksibenzono (arba benzofenono-3, BP-3), naudojamo kremuose nuo saulės, koncentracijos sumažėjo po 36 %.

„Pavojingų cheminių medžiagų koncentracijos sumažėjimas stebimas vos po trijų dienų ir tai rodo, kad galima imtis paprastų veiksmų, pavyzdžiui, rinktis gaminius su mažiau cheminių medžiagų“, sako viena tyrimo organizatorių Kimberley Parra.

 

Susiję straipsniai

  • Paauglės nenaudojo kosmetikos su pavojingomis cheminėmis medžiagomis 3 dienas. Kas pasikeitė?

    0 2016-06-02

    Pagalvok.lt jau rašė apie pokyčius organizme valgant tik ekologiškus maisto produktus, o kas vyksta vengiant pavojingų cheminių medžiagų, esančių kosmetikos priemonėse?

  • Turguose pasirodė dilgėlių

    0 2016-06-02

    Panevėžio turguje populiarėja nauja prekė – dilgėlės. Jas perka žmonės, norintys laikytis sveikesnio gyvenimo būdo.

  • Kas nutiks, jei dvi savaites valgysim tik ekologišką maistą?

    0 2016-05-31

    Kas atsitiktų, jeigu įprastus, tradiciškai auginamus maisto produktus pakeistume ekologiškai užaugintu maistu? Viena Švedijos šeima dalyvavo eksperimente, kurį organizavo Švedijos parduotuvių tinklas Coop ir Švedijos aplinkos tyrimų institutas. Tyrimo metu norėta išsiaiškinti, kaip keičiasi žmogaus organizme pavojingų cheminių junginių koncentracija valgant ekologiškai užaugintą maistą.

  • Tradicinės Tibeto medicinos akademija Lietuvoje pristato paskaitas „Psichikos ligos ir požiūris į jas Tibeto medicinoje“

    0 2015-05-16

    Paskaitos skirtos šeimos gydytojams, neurologams, reabilitologams ir kitų sričių gydytojams ir visiems, kas domisi Tibeto medicina.
    Lektorius daktaras Nida Čenagtsang, remdamasis Tibeto medicina, mano, kad psichologiniai sutrikimai gali atsirasti dėl rLung (Vėjas) energijos arba tiksliau dėl sRog Zin rLung (gyvybę palaikančio Vėjo) sutrikimo. Priemonės, kurios naudojamos palengvinti šiai būsenai, gali būti siejamos su dieta, vaistais, išorine terapija, suteikiančiais kūnui ...

  • Seimo narys K. Daukšys: „Vartotojai turi būti aiškiai informuojami apie GMO buvimą maisto produktuose“

    0 2015-05-15

    Balandžio 9 dieną Seimas po pateikimo pritarė Genetiškai modifikuotų organizmų įstatymo papildymo projektui, kuriuo siekiama, kad maisto produktų vartotojai gautų aiškią ir išsamią informaciją apie genetiškai modifikuotų organizmų (GMO) buvimą maisto produktuose bei gaminiuose.
    Įstatymo projektas numato, kad ženklinant maisto produktus, kurių sudėtyje yra GMO, ant kiekvienos maisto produkto pakuotės turi būti pateiktas įspėjamasis užrašas apie neaiškų ir neišti...

  • Tradicinės Tibeto medicinos akademija Lietuvoje kviečia į atjaunėjimo kursą su gydytoju Nida Čenagtsangu

    0 2015-04-23

    VIII amžiuje Tibete gyveno žmogus, kuris sulaukė 125 metų amžiaus ir po mirties kartu su žmona ir savo šunimi pavirto vaivorykšte. Šis žmogus buvo Yuthok, tradicinės Tibeto medicinos tėvas, nuostabus sveikatos mokytojas, ėjęs dvasinio tobulėjimo keliu per kūną, energijas ir protą.
    Kyla klausimas – kaip jam pavyko gyventi taip ilgai ir įgyti ypatingų pasiekimų? Visi jo mokymai vis dar yra prieinami mums. Milžiniškos jo užuojautos dėka, mes galime rasti atsakymus į ...

  • Gyvenamosios aplinkos poveikis sveikatai

    0 2015-04-23

    Aplinka, kurioje gyvename, turi neabejotiną įtaką sveikatai: ji net 20 proc. priklauso nuo aplinkos veiksnių. Žmogus savo veikla gali keisti aplinką. Esant neįprastiems fizikiniams, cheminiams ar socialiniams dirgikliams, sutrinka tam tikrų organizmo funkcijų reguliavimo mechanizmai. Tai sumažina jo prisitaikymo prie aplinkos galimybes, atsparumą nepalankiems veiksniams.

  • Tibeto medicinos akademija Lietuvoje kviečia į tradicinės Tibeto medicinos fundamentalius tęstinius mokymus

    0 2015-03-24

    Tradicinės Tibeto medicinos gydytojas, remdamasis kelis tūkstančius metų patikrintomis žiniomis, gauna gilų supratimą apie tai, kaip funkcionuoja žmogaus kūnas ir kokiu būdu grąžinti jį į sveiką bei subalansuotą būseną. Tokiu būdu sugebama diagnozuoti ir gydyti šiuolaikinei medicinai nepasiduodančias (šiuolaikinės gyvensenos) ligas, tokias kaip vėžys, cukrinis diabetas ir pan.

  • Pavojingų cheminių medžiagų naudojimas yra susijęs su milijoninėmis sveikatos išlaidomis Europoje

    0 2015-03-24

    Endokrinologų asociacija, kurią sudaro mokslininkai iš viso pasaulio, susibūrę tam, kad įvertintų kiek kainuoja endokrininę sistemą veikiančių cheminių medžiagų sukeliamų ligų gydymas, šių metų kovo 5 d. paskelbė savo tyrimų studiją, sudarytą iš keturių publikacijų.

  • Beveik pusėje ES maisto aptinkami pesticidų likučiai

    0 2015-03-23

    Kovo 12 d. Europos maisto saugos tarnyba (angl. European Food Safety Authority (EFSA)) paskelbė studiją apie pesticidų likučius maiste. Tyrimo rezultatai parodė, kad pesticidų likučių buvo aptikta beveik pusėje (45 %) tirtų maisto mėginių. Nors nustatytos koncentracijos neviršija pavojingos ribos, tačiau jie nevertino skirtingų pesticidų likučių poveikio žmogaus sveikatai.