Laukinis maistas: nuo atpažinimo iki suvalgymo

0 2017-04-21


gerazemdirbyste.lt

Gegužė – valgomų laukinių augalų pikas. Geriausias metas pasimokyti atpažinti valgomus augalus. Todėl gegužės savaitgaliais kviečiame į Ukmergės raj., prie Veprių į LAUKINIŲ AUGALŲ PAŽINIMO ir SUVARTOJIMO SEMINARĄ, kurį ves augalų žinovas – Laimis Žmuida.

Susipažinsime su arti šimto valgomų augalų ir daugelį jų paragausime. Pamatysime, kad nors valgomų augalų yra daug, tačiau daugumos iš jų neprivalgysi. Jie tiesiog paragavimui, maisto papuošimui, pagardinimui, o tokių augalų, kurių pavalgius galima prisivalgyti iki soties yra tik keliolika. Štai į juos ir susitelksime. Ir svarbiausia ne tik atpažinti, o išmokti SUVARTOTI. Norisi, kad juos ne tik paragautumėte pavasariais, bet kad jie taptų jūsų kasdienio vartojimo produktais kaip dabar kopūstas, morka ar burokėlis.

Kepsime blynus, virsime troškinius ir sriubytes, „lapnosim“ salotas. Mokysimės realiai SUVALGYTI gamtos dovanas ir jomis pasisotinti.

Taip pat susipažinsime su daugiamečiais, daug priežiūros nereikalaujančiais kultūriniais augalais.

Galiausiai – patarimai kaip pas save sklype įsiveisti ragautų augalų.

Preliminari programa:

10:00

Išvykose po apylinkes susipažįstame su:

sauso miško valgomais augalais;

drėgno miško valgomais augalais;

sausos pievos valgomais augalais;

drėgnos pievos valgomais augalais;

vandens augalais;

kultūriniais daugiamečiais augalais.

13:00

Kepsime blynus iš liepų lapų, iš buroklapių, iš garšvų ir iš dilgėlių. Žiūrėsime kuo jie skiriasi;

Virsime tikrą barščių sriubą, ne iš burokėlių, o iš sibirinio barščio;

Virsime troškinį ar kepsime kepinį su varnalėšomis.

14:00

Visa tai pagaminę valgysim ir pirštus laižysim.

15:00

Mokysimės kaip įsiveisti naudingų valgomų augalų pas save.

16:00–18:00

Diskusijos ir kelionė namo.

Dienos KAINA vienam žmogui – 20 eurų. Vietų skaičius ribotas iki dešimties, tad būtina registracija el.paštu: gerazemdirbyste@gmail.com.

VIETA – Ukmergės raj., Veprių apylinkės.

Seminarai rengiami savaitgaliais gegužės 6 ir 7 dienomis, bei gegužės 20 ir 21 dienomis.

 
 

Susiję straipsniai

  • Laukinis maistas: nuo atpažinimo iki suvalgymo

    0 2017-04-21

    Gegužė – valgomų laukinių augalų pikas. Geriausias metas pasimokyti atpažinti valgomus augalus. Todėl gegužės savaitgaliais kviečiame į Ukmergės raj., prie Veprių į LAUKINIŲ AUGALŲ PAŽINIMO ir SUVARTOJIMO SEMINARĄ, kurį ves augalų žinovas – Laimis Žmuida.

  • Skirtingas kartas vienija žemė

    0 2016-06-02

    Šį pavasarį Lietuvoje startavo socialinio verslo projektas „CoolŪkis“. Jo sumanytojai siekia suartinti kaimo ir miesto žmones. Projekto rengėjai orientuojasi į senjorų socialinę atskirtį, sveiką gyvenseną ir ekologinę daržininkystę.

  • Turguose pasirodė dilgėlių

    0 2016-06-02

    Panevėžio turguje populiarėja nauja prekė – dilgėlės. Jas perka žmonės, norintys laikytis sveikesnio gyvenimo būdo.

  • Gamtinės žemdirbystės seminarai liepos mėnesį visoje Lietuvoje

    0 2016-05-31

    Kviečiame į gamtinės žemdirbystės seminarus, kurie vyks sodybose prie Vilniaus, Kauno, Klaipėdos, Šiaulių, Panevėžio, Alytaus ir Druskininkų liepos mėnesio savaitgaliais.

  • Kas nutiks, jei dvi savaites valgysim tik ekologišką maistą?

    0 2016-05-31

    Kas atsitiktų, jeigu įprastus, tradiciškai auginamus maisto produktus pakeistume ekologiškai užaugintu maistu? Viena Švedijos šeima dalyvavo eksperimente, kurį organizavo Švedijos parduotuvių tinklas Coop ir Švedijos aplinkos tyrimų institutas. Tyrimo metu norėta išsiaiškinti, kaip keičiasi žmogaus organizme pavojingų cheminių junginių koncentracija valgant ekologiškai užaugintą maistą.

  • Ekologiškų daržovių karaliai: interviu su ekoūkininke Daiva Giedrikiene

    0 2015-05-17

    Daivos Giedrikienės paprasta ūkininke nepavadinsi ne tik dėl to, kad su vyru Arūnu ir vaikais ji ūkininkauja pagal ekologinės žemdirbystės principus, bet ir dėl to, kad jų asortimente gausu Lietuvoje retai auginamų daržovių. Kiaulių ir karvių jų ūkyje nėra. Jie - ekologiškų daržovių karaliai, šviesūs, švarūs ir visada šiltai besišypsantys. Ekologinę daržininkystę 2001 m. pradėjo nedideliuose ploteliuose. Šiandien jie turi didelį būrį ištikimų klientų Vil...

  • Senųjų veislių renesansas

    0 2015-05-17

    Netoli Kauno, Karmėlavoje, gyvenantis Valdas Stokna pastebėjo, kad parduotuvėse jau nėra senų, prieš 50 ar 100 metų augintų augalų veislių sėklų. Būtent jos tinka gamtinei ir ekstensyviai žemdirbystei.

  • Tradicinės Tibeto medicinos akademija Lietuvoje pristato paskaitas „Psichikos ligos ir požiūris į jas Tibeto medicinoje“

    0 2015-05-16

    Paskaitos skirtos šeimos gydytojams, neurologams, reabilitologams ir kitų sričių gydytojams ir visiems, kas domisi Tibeto medicina.
    Lektorius daktaras Nida Čenagtsang, remdamasis Tibeto medicina, mano, kad psichologiniai sutrikimai gali atsirasti dėl rLung (Vėjas) energijos arba tiksliau dėl sRog Zin rLung (gyvybę palaikančio Vėjo) sutrikimo. Priemonės, kurios naudojamos palengvinti šiai būsenai, gali būti siejamos su dieta, vaistais, išorine terapija, suteikiančiais kūnui ...

  • Ekologinė grėsmė: JAV bitininkai per metus neteko beveik pusės bičių

    0 2015-05-16

    JAV bitininkai per praėjusius metus prarado 42,1 proc. turėtų bičių.
    Tai pirmas atvejis, kai vasarą bičių žuvo daugiau, nei žiemą – 27,4 proc. Pernai vasarą bitininkai prarado 19,8 proc. bičių.

  • Tikrinant darželių ir mokyklų valgyklas, galės dalyvauti tėvų atstovai

    0 2015-05-16

    Valstybinės maisto ir veterinarijos tarnybos (VMVT) inspektoriai kasmet daugelio vaikų darželių ir mokyklų valgyklose randa higienos, maisto saugos ar kokybės pažeidimų. 50 proc. patikrinimų nustatoma su pažeidimais. Taip pat jau ne vienerius metus maisto kokybe, neskaniu maistu skundžiasi vaikai ir jų tėvai. Tad VMVT nusprendė imtis konkrečių priemonių, kad situacija keistųsi, ir sudarė galimybes tėvų atstovams dalyvauti darželių bei mokyklų patikrinimuose.