Siekiama tėvams suteikti galimybę spręsti, ką ugdymo įstaigose valgys jų vaikai

0 2015-04-02


Lietuvos žaliųjų partija

Lietuvos žaliųjų partijos pirmininkas, Seimo narys Linas Balsys Seime įregistravo Švietimo įstatymo pataisas, kuriomis siekiama į vaikų maitinimo organizavimą mokyklose ir vaikų darželiuose įtraukti ir tėvus.

Pasak L. Balsio, šis įstatymas leis tėvams aktyviau dalyvauti gerinant ir prižiūrint savo vaikų mitybą ikimokyklinio ir bendrojo ugdymo įstaigose.

„Šiuo metu tėvai geriausiu atveju su savo vaiko darželio ar mokyklos valgiaraščiais supažindinami tik formaliai. Daugelis tėvų ne tik neturi jokios sprendžiamosios galios formuojant valgiaraštį, bet ir iš viso nežino, kokiu maistu maitinami jų vaikai. Matome, kad vaikų mityba dažnai nukenčia dėl maitinimo organizatorių, tiekėjų bandymo sukčiauti ir tiekti vaikams prastos kokybės maistą, jo pusgaminius. Lietuvos žaliųjų partijos siūlomos pataisos įpareigotų ugdymo įstaigų vadovus prieš priimant sprendimus dėl vaikų maitinimo organizavimo darželyje ar mokykloje gauti tėvų pritarimą. Taip tėvai galėtų aktyviau įsitraukti į savo vaikų mitybos gerinimą ir kontrolę, o mokyklų ir darželių vadovai būtų spaudžiami užtikrinti pilnavertę ir sveiką vaikų mitybą, o ne vadovautis pigiausios kainos principu“, – sakė L. Balsys.

Lietuvos žaliųjų partijos Sveikatos komiteto koordinatorė Joana Tamkevičiūtė teigia, jog už savo vaikų mitybą visų pirma yra atsakingi tėvai, todėl jie turi turėti galimybę dalyvauti vaikų maitinimo organizavimo procese ugdymo įstaigose. Tikimasi, kad dėl to gerės paslaugų organizavimo, tiekiamo maisto kokybė, kuri turės teigiamos įtakos vaikų sveikatai.

„Įvairūs medicininiai tyrimai rodo, jog vaikus vis labiau kamuoja medžiagų apykaitos, endokrininės funkcijos sutrikimai, padidėjęs cukraus kiekis kraujyje, nustatyti augančiam organizmui būtinų mikroelementų stygius, o geri vaikų bendrojo kraujo tyrimo rezultatai – jau retenybė. Tyrimai rodo, jog analizuoti ikimokyklinio amžiaus vaikų maisto daviniai neatitinka nei Pasaulio sveikatos organizacijos sveikos mitybos rekomendacijų, nei Lietuvos gyventojams rekomenduojamų maisto medžiagų ir energijos normų. Riebalų kiekis vaikų maiste viršija normas, o kai kurių vaikui būtinų mikroelementų ir vitaminų maiste gerokai stinga. Sąsajos tarp prastos vaikų sveikatos ir nepilnavertės mitybos – akivaizdžios, todėl būtina daugiau dėmesio skirti vaikų mitybos ugdymo įstaigose gerinimui“, – teigė J. Tamkevičiūtė.

 
 

Susiję straipsniai

  • Laukinis maistas: nuo atpažinimo iki suvalgymo

    0 2017-04-21

    Gegužė – valgomų laukinių augalų pikas. Geriausias metas pasimokyti atpažinti valgomus augalus. Todėl gegužės savaitgaliais kviečiame į Ukmergės raj., prie Veprių į LAUKINIŲ AUGALŲ PAŽINIMO ir SUVARTOJIMO SEMINARĄ, kurį ves augalų žinovas – Laimis Žmuida.

  • Skirtingas kartas vienija žemė

    0 2016-06-02

    Šį pavasarį Lietuvoje startavo socialinio verslo projektas „CoolŪkis“. Jo sumanytojai siekia suartinti kaimo ir miesto žmones. Projekto rengėjai orientuojasi į senjorų socialinę atskirtį, sveiką gyvenseną ir ekologinę daržininkystę.

  • Turguose pasirodė dilgėlių

    0 2016-06-02

    Panevėžio turguje populiarėja nauja prekė – dilgėlės. Jas perka žmonės, norintys laikytis sveikesnio gyvenimo būdo.

  • Gamtinės žemdirbystės seminarai liepos mėnesį visoje Lietuvoje

    0 2016-05-31

    Kviečiame į gamtinės žemdirbystės seminarus, kurie vyks sodybose prie Vilniaus, Kauno, Klaipėdos, Šiaulių, Panevėžio, Alytaus ir Druskininkų liepos mėnesio savaitgaliais.

  • Kas nutiks, jei dvi savaites valgysim tik ekologišką maistą?

    0 2016-05-31

    Kas atsitiktų, jeigu įprastus, tradiciškai auginamus maisto produktus pakeistume ekologiškai užaugintu maistu? Viena Švedijos šeima dalyvavo eksperimente, kurį organizavo Švedijos parduotuvių tinklas Coop ir Švedijos aplinkos tyrimų institutas. Tyrimo metu norėta išsiaiškinti, kaip keičiasi žmogaus organizme pavojingų cheminių junginių koncentracija valgant ekologiškai užaugintą maistą.

  • Ekologiškų daržovių karaliai: interviu su ekoūkininke Daiva Giedrikiene

    0 2015-05-17

    Daivos Giedrikienės paprasta ūkininke nepavadinsi ne tik dėl to, kad su vyru Arūnu ir vaikais ji ūkininkauja pagal ekologinės žemdirbystės principus, bet ir dėl to, kad jų asortimente gausu Lietuvoje retai auginamų daržovių. Kiaulių ir karvių jų ūkyje nėra. Jie - ekologiškų daržovių karaliai, šviesūs, švarūs ir visada šiltai besišypsantys. Ekologinę daržininkystę 2001 m. pradėjo nedideliuose ploteliuose. Šiandien jie turi didelį būrį ištikimų klientų Vil...

  • Senųjų veislių renesansas

    0 2015-05-17

    Netoli Kauno, Karmėlavoje, gyvenantis Valdas Stokna pastebėjo, kad parduotuvėse jau nėra senų, prieš 50 ar 100 metų augintų augalų veislių sėklų. Būtent jos tinka gamtinei ir ekstensyviai žemdirbystei.

  • Tikrinant darželių ir mokyklų valgyklas, galės dalyvauti tėvų atstovai

    0 2015-05-16

    Valstybinės maisto ir veterinarijos tarnybos (VMVT) inspektoriai kasmet daugelio vaikų darželių ir mokyklų valgyklose randa higienos, maisto saugos ar kokybės pažeidimų. 50 proc. patikrinimų nustatoma su pažeidimais. Taip pat jau ne vienerius metus maisto kokybe, neskaniu maistu skundžiasi vaikai ir jų tėvai. Tad VMVT nusprendė imtis konkrečių priemonių, kad situacija keistųsi, ir sudarė galimybes tėvų atstovams dalyvauti darželių bei mokyklų patikrinimuose.

  • Žalinimo reikalavimai neleis išgręžti žemės kaip citrinos

    0 2015-05-16

    Žemės ūkio sektoriui yra skiriama apie 40 proc. visų ES biudžeto lėšų. Didžioji jų dalis atitenka tiesioginėms išmokoms. Įvairios apklausos rodo, kad ES visuomenė norėtų, jog parama žemės ūkiui būtų skiriama kaip kompensacija ūkininkams už jų vykdomą žemės ūkio veiklą, nukreiptą į aplinkos tausojimą, viešųjų gėrybių kūrimą ir pan. Ši priežastis lėmė, kad po ilgų diskusijų mokslininkai, žemdirbiai, aplinkosaugos ir klimato kaitos specialistai bei s...

  • Norintiems natūralių produktų – mobilieji turgeliai tiesiai iš kaimo

    0 2015-05-15

    Šiandien didžiuosiuose miestuose jau nieko nestebina kiekvieną savaitę natūraliais kaimiškais maisto produktais prekiaujantys mobilieji turgeliai, nors dar prieš dešimtmetį sunku buvo ir įsivaizduoti, kad tai įmanoma. Tiesioginis ūkininko kontaktas su vartotoju buvo nepasiekiamas ir vykdavo nebent nelegaliai, kai kaimiečiai miestiečiams atveždavo pieno ar bulvių ir bemat pasišalindavo, kol niekas nepamatė.