©Nuotr. iš www.confectionerynews.com

Sertifikuoto šokolado pardavimai didėja

0 2015-03-31


www.apicentras.lt

Europos pilietinės visuomenės organizacijų, prisidedančių prie tvarios kakavos gamybos, iniciatyva atliktas naujas tyrimas „Cocoa Barometer“ 2015 m. Jame nagrinėjamos aktualiausios kakavos sektoriaus problemos, apžvelgiamas progresas bei pateikiamos ateities rekomendacijos.
Tyrime minimas džiuginantis faktas, jog visame pasaulyje pagaminama vis daugiau sertifikuoto šokolado; nuo pirmojo 2009 m. „Barometre“ iki 2015 m. „Barometre“ jo apimtis šokolado pardavimuose pasaulyje išaugo nuo 2 % iki beveik 16 %.

Dauguma stambiųjų įmonių (išskyrus „Mondelēz“ ir „Nestlé“) įsipareigojo iki 2020 m. sertifikuoti ir verifikuoti visą savo produkciją.

Deja, kitos tyrimo dalys nėra tokios optimistiškos. Tyrime pripažįstama, kad begalinis skurdas vakarų Afrikos kakavos ūkininkams yra gyvenimo norma, kad kakavos tiekimo grandinėje vis labiau dominuoja kelių rinktinių stambių korporacijų grupė. Norint įveikti iššūkius kakavos pramonėje dabartinių iniciatyvų ir programų nepakanka, o yra būtina esminė sektoriaus reforma. Tai tik keletas svarbiausių išvadų, kurias pateikė 2015 m. „Cocoa Barometer“.

Nesprendžiama svarbiausia problema

„Nepaisant visų į kakavos pramonę šiuo metu dedamų pastangų, svarbiausia problema, t. y. kakavos ūkininkų begalinis skurdas ir galimybės išsakyti savo nuomonę debatuose neturėjimas, tebelieka nuošalyje“, – sakė „Barometer“ bendraautorius Antonie Fountain. Todėl 2015 m. „Cocoa Barometer“ didelis dėmesys skiriamas įtakos paskirstymui kakavos verslo sektoriuje bei faktinėms kakavos ūkininkų pajamoms. Tyrėjai siekia, jog vyktų vieša diskusija šiais svarbiais klausimais.

Mažos kakavos ūkininkų pajamos

Vakarų Afrikos kakavos ūkininkai gyvena gerokai žemiau pasaulio mastu nustatytos skurdo ribos. Norint, kad didžiausios pasaulio kakavos gamintojos Dramblio Kaulo Kranto Respublikos ūkininkas pasiektų pasaulio mastu nustatytą 2 JAV dolerių per dieną skurdo ribą, jo dabartinės pajamos turėtų padidėti keturis kartus. Norint, kad jos pasiektų pakankamą pragyvenimo lygį, jos turėtų dar labiau kilti.

Kakavos ateitis nedžiugina

Tai, kad ūkininkai neturi padoraus pragyvenimo šaltinio, sąlygoja prastus darbo standartus, sukelia žmogaus teisių pažeidimus ir daugelį kitų problemų, įskaitant vaikų darbą. Kakavos augintojų ateitis neatrodo patraukliai. Vis daugiau jaunosios kakavos augintojų kartos atstovų palieka šį verslą, o vyresnioji karta sensta, neturėdama kam perduoti savo patirties.

Per didelė koncentracija rinkoje

Neteisingas vertės ir galios pasiskirstymas kakavos gaminimo grandinėje – tai dalis pamatinių kakavos ūkininkų skurdo priežasčių. Dėl įmonių susijungimo ir perėmimo liko vos kelios įmonės, kurios valdo iki 80 % visos kakavos verslo, o ūkininkams trūksta gerai organizuoto ir stipraus balso, kuris jiems padėtų būti išgirstiems. Iš visų suinteresuotų šalių didžiausia nauda atitenka šokolado gamintojams (pvz., „Mars“, „Nestlé“, „Ferrero“ ir „Mondelēz“), perdirbėjams (pvz., „Barry Callebaut“ ir „Cargill“) ir pardavėjams.

Dabartinė taktika problemos neišspręs

Nors tvarios veiklos pastangos didžiąja dalimi siekia padidinti ūkininko produktyvumą,vien tuo problemos neišspręsime. Iš tiesų reikalinga didinti derlių, tačiau ūkininkų produktyvumas turi būti didinamas kartu su kakavos kainos ūkininkams kėlimu. Tai reiškia, kad šokoladas turės brangti. Taip pat būtinas pasėlių įvairinimas, valdymo užtikrinimas, geresnė infrastruktūra ir prieiga prie informacijos ūkininkams.

Bendra atsakomybė

Visi kakavos vertės grandinės dalyviai privalo būti pasiruošę veikti. Bendrovės, vyriausybės, pardavėjai bei vartotojai privalo prisiimti dalį bendros atsakomybės ir pradėti ieškoti esminių naujų ilgalaikių problemų sprendimų. P. Fountain užbaigia šia išvada: „Jei kakavos sektorius iš esmės nepasikeis, ateityje kakavos ūkininkų nebeliks.“

Daugiau informacijos apie šokolado sektoriaus problematiką www.apicentras.lt.

 
 

Susiję straipsniai

  • Laukinis maistas: nuo atpažinimo iki suvalgymo

    0 2017-04-21

    Gegužė – valgomų laukinių augalų pikas. Geriausias metas pasimokyti atpažinti valgomus augalus. Todėl gegužės savaitgaliais kviečiame į Ukmergės raj., prie Veprių į LAUKINIŲ AUGALŲ PAŽINIMO ir SUVARTOJIMO SEMINARĄ, kurį ves augalų žinovas – Laimis Žmuida.

  • Skirtingas kartas vienija žemė

    0 2016-06-02

    Šį pavasarį Lietuvoje startavo socialinio verslo projektas „CoolŪkis“. Jo sumanytojai siekia suartinti kaimo ir miesto žmones. Projekto rengėjai orientuojasi į senjorų socialinę atskirtį, sveiką gyvenseną ir ekologinę daržininkystę.

  • Turguose pasirodė dilgėlių

    0 2016-06-02

    Panevėžio turguje populiarėja nauja prekė – dilgėlės. Jas perka žmonės, norintys laikytis sveikesnio gyvenimo būdo.

  • Gamtinės žemdirbystės seminarai liepos mėnesį visoje Lietuvoje

    0 2016-05-31

    Kviečiame į gamtinės žemdirbystės seminarus, kurie vyks sodybose prie Vilniaus, Kauno, Klaipėdos, Šiaulių, Panevėžio, Alytaus ir Druskininkų liepos mėnesio savaitgaliais.

  • Kas nutiks, jei dvi savaites valgysim tik ekologišką maistą?

    0 2016-05-31

    Kas atsitiktų, jeigu įprastus, tradiciškai auginamus maisto produktus pakeistume ekologiškai užaugintu maistu? Viena Švedijos šeima dalyvavo eksperimente, kurį organizavo Švedijos parduotuvių tinklas Coop ir Švedijos aplinkos tyrimų institutas. Tyrimo metu norėta išsiaiškinti, kaip keičiasi žmogaus organizme pavojingų cheminių junginių koncentracija valgant ekologiškai užaugintą maistą.

  • Ekologiškų daržovių karaliai: interviu su ekoūkininke Daiva Giedrikiene

    0 2015-05-17

    Daivos Giedrikienės paprasta ūkininke nepavadinsi ne tik dėl to, kad su vyru Arūnu ir vaikais ji ūkininkauja pagal ekologinės žemdirbystės principus, bet ir dėl to, kad jų asortimente gausu Lietuvoje retai auginamų daržovių. Kiaulių ir karvių jų ūkyje nėra. Jie - ekologiškų daržovių karaliai, šviesūs, švarūs ir visada šiltai besišypsantys. Ekologinę daržininkystę 2001 m. pradėjo nedideliuose ploteliuose. Šiandien jie turi didelį būrį ištikimų klientų Vil...

  • Senųjų veislių renesansas

    0 2015-05-17

    Netoli Kauno, Karmėlavoje, gyvenantis Valdas Stokna pastebėjo, kad parduotuvėse jau nėra senų, prieš 50 ar 100 metų augintų augalų veislių sėklų. Būtent jos tinka gamtinei ir ekstensyviai žemdirbystei.

  • Tikrinant darželių ir mokyklų valgyklas, galės dalyvauti tėvų atstovai

    0 2015-05-16

    Valstybinės maisto ir veterinarijos tarnybos (VMVT) inspektoriai kasmet daugelio vaikų darželių ir mokyklų valgyklose randa higienos, maisto saugos ar kokybės pažeidimų. 50 proc. patikrinimų nustatoma su pažeidimais. Taip pat jau ne vienerius metus maisto kokybe, neskaniu maistu skundžiasi vaikai ir jų tėvai. Tad VMVT nusprendė imtis konkrečių priemonių, kad situacija keistųsi, ir sudarė galimybes tėvų atstovams dalyvauti darželių bei mokyklų patikrinimuose.

  • Norintiems natūralių produktų – mobilieji turgeliai tiesiai iš kaimo

    0 2015-05-15

    Šiandien didžiuosiuose miestuose jau nieko nestebina kiekvieną savaitę natūraliais kaimiškais maisto produktais prekiaujantys mobilieji turgeliai, nors dar prieš dešimtmetį sunku buvo ir įsivaizduoti, kad tai įmanoma. Tiesioginis ūkininko kontaktas su vartotoju buvo nepasiekiamas ir vykdavo nebent nelegaliai, kai kaimiečiai miestiečiams atveždavo pieno ar bulvių ir bemat pasišalindavo, kol niekas nepamatė.

  • Per metus kiekvienas Lietuvos gyventojas išmeta apie 50 kg maisto atliekų

    0 2015-05-15

    Per Seime vykusį Nacionalinį kovos su maisto švaistymu kongresą buvo aptarti ir aktualūs maisto atliekų, jų tvarkymo ir prevencijos klausimai.
    Per metus mūsų šalyje susidaro apie 80 tūkst. tonų maisto atliekų, o vienas gyventojas išmeta apie 50 kg maisto, kurio dalis dar tinkama vartoti. Šios atliekos nėra atskirai surenkamos ir tvarkomos, todėl patenka į bendrą komunalinių atliekų srautą ir keliauja į sąvartynus. Maisto atliekos Lietuvoje sudaro apie dešimtadalį vi...