Naujiena vilniečiams – Lėtas turgus

0 2015-03-24


Laikas.lt

Ūkininkų užaugintus ir paruoštus produktus iš pirmų rankų vilniečiai galės įsigyti ne tik ketvirtadieniais. Nuo šiol Tymo kvartale bus prekiaujama ir šeštadienio rytais, o greta kokybiško maisto bus siūloma artimiau pažinti kaimo gyventojus, jų gyvenimo būdą bei auginamus produktus. „Lėtame turguje“ miestiečiai galės užmiršti greitą darbo savaitės tempą ir skirti laiko bendravimui.

„Lėto turgaus“ idėja kilo organizacijoje „Viva Sol“, stebint vis didesnį atotrūkį tarp miesto ir kaimo gyventojų. Pasak „Viva Sol“ vadovės Deimantės Žigytės, „Vėlyvą šeštadienio rytą vyksiantis turgus turėtų tapti erdve gerai praleisti laiką, kur greta pokalbių su ūkininkais, maisto produktų degustacijų, bus siūlomos kitokios galimybės pažinti kaimo žmones bei jų veiklą – produktų gamybos demonstracijos, įvairios kūrybinės dirbtuvės ar paskaitos.“

Šią idėją palaikė ir Tymo turgelio asociacija, kuri prie „Lėto turgaus“ vystymosi prisidėjo iš organizacinės pusės. „Ketvirtadienį atėję žmonės skuba, mes nespėjame pabendrauti ir pasikalbėti, o dirbantieji dažnai visiškai negali atvykti. Nuo šiol visi norintys sveikai maitintis galės apsilankyti įdomesniame turguje, kuriame bus ir renginių, ir įvairios informacijos“, – sako uogines kultūras, vaisius bei retas daržoves auginanti Genovaitė Sakalauskienė iš Žalgirių.

G. Sakalauskienė džiaugiasi, kad ketvirtadienio turguje apsiperkantys žmonės ypatingai pasitiki čia prekiaujančiais ūkininkais ir jų pateikiama informacija, o šie tai vertina bei yra suinteresuoti vystyti pasitikėjimu grįstą ryšį. Ypatingai smalsiems ir mėgstantiems aktyvų poilsį žemdirbiai žada galimybes aplankyti jų ūkius ir prisidėti prie sezoninių darbų.

Artimiausią šeštadienį „Lėto turgaus“ ūkininkai prekiaus įvairia produkcija: šviežiomis ir konservuotomis daržovėmis, vaisiais, uogomis, pienu ir jo produktais, mėsos gaminiais, upėtakiais, rugine duona, miltais, konditerijos produktais, medumi, sultimis ir kitais gėrimais. Čia pat prie prekystalių su miestiečiais jie dalinsis savo velykinio stalo tradicijomis ir rekomenduos šventinių patiekalų receptūras.

Tik šeštadieniais iškilsiančiame unikaliame „Lėto turgaus“ paviljone miestiečių laukia kaskart rengiama speciali programa. Kovo 28 dieną čia įsikurs „Skonio universiteto laboratorija“, kur bus galima išmėginti prekybos centrų bei ūkininkų siūlomus produktus. Turgaus metu moterys galės susipažinti su natūralios kosmetikos gamyba, o vyrai sužinoti kaip tradiciškai daromi batų tepalai. Čia pat bus galima išmėginti įvairių vaistažolių arbatas, o vaikai galės išmokti velykinių kiaušinių marginimo vašku.

Nuo kovo 28 dienos „Lėtas turgus“ Tymo kvartale vyks kiekvieną šeštadienį nuo 10 iki 14 valandos.

 
 

Susiję straipsniai

  • Laukinis maistas: nuo atpažinimo iki suvalgymo

    0 2017-04-21

    Gegužė – valgomų laukinių augalų pikas. Geriausias metas pasimokyti atpažinti valgomus augalus. Todėl gegužės savaitgaliais kviečiame į Ukmergės raj., prie Veprių į LAUKINIŲ AUGALŲ PAŽINIMO ir SUVARTOJIMO SEMINARĄ, kurį ves augalų žinovas – Laimis Žmuida.

  • Skirtingas kartas vienija žemė

    0 2016-06-02

    Šį pavasarį Lietuvoje startavo socialinio verslo projektas „CoolŪkis“. Jo sumanytojai siekia suartinti kaimo ir miesto žmones. Projekto rengėjai orientuojasi į senjorų socialinę atskirtį, sveiką gyvenseną ir ekologinę daržininkystę.

  • Turguose pasirodė dilgėlių

    0 2016-06-02

    Panevėžio turguje populiarėja nauja prekė – dilgėlės. Jas perka žmonės, norintys laikytis sveikesnio gyvenimo būdo.

  • Gamtinės žemdirbystės seminarai liepos mėnesį visoje Lietuvoje

    0 2016-05-31

    Kviečiame į gamtinės žemdirbystės seminarus, kurie vyks sodybose prie Vilniaus, Kauno, Klaipėdos, Šiaulių, Panevėžio, Alytaus ir Druskininkų liepos mėnesio savaitgaliais.

  • Kas nutiks, jei dvi savaites valgysim tik ekologišką maistą?

    0 2016-05-31

    Kas atsitiktų, jeigu įprastus, tradiciškai auginamus maisto produktus pakeistume ekologiškai užaugintu maistu? Viena Švedijos šeima dalyvavo eksperimente, kurį organizavo Švedijos parduotuvių tinklas Coop ir Švedijos aplinkos tyrimų institutas. Tyrimo metu norėta išsiaiškinti, kaip keičiasi žmogaus organizme pavojingų cheminių junginių koncentracija valgant ekologiškai užaugintą maistą.

  • Ekologiškų daržovių karaliai: interviu su ekoūkininke Daiva Giedrikiene

    0 2015-05-17

    Daivos Giedrikienės paprasta ūkininke nepavadinsi ne tik dėl to, kad su vyru Arūnu ir vaikais ji ūkininkauja pagal ekologinės žemdirbystės principus, bet ir dėl to, kad jų asortimente gausu Lietuvoje retai auginamų daržovių. Kiaulių ir karvių jų ūkyje nėra. Jie - ekologiškų daržovių karaliai, šviesūs, švarūs ir visada šiltai besišypsantys. Ekologinę daržininkystę 2001 m. pradėjo nedideliuose ploteliuose. Šiandien jie turi didelį būrį ištikimų klientų Vil...

  • Senųjų veislių renesansas

    0 2015-05-17

    Netoli Kauno, Karmėlavoje, gyvenantis Valdas Stokna pastebėjo, kad parduotuvėse jau nėra senų, prieš 50 ar 100 metų augintų augalų veislių sėklų. Būtent jos tinka gamtinei ir ekstensyviai žemdirbystei.

  • Tradicinės Tibeto medicinos akademija Lietuvoje pristato paskaitas „Psichikos ligos ir požiūris į jas Tibeto medicinoje“

    0 2015-05-16

    Paskaitos skirtos šeimos gydytojams, neurologams, reabilitologams ir kitų sričių gydytojams ir visiems, kas domisi Tibeto medicina.
    Lektorius daktaras Nida Čenagtsang, remdamasis Tibeto medicina, mano, kad psichologiniai sutrikimai gali atsirasti dėl rLung (Vėjas) energijos arba tiksliau dėl sRog Zin rLung (gyvybę palaikančio Vėjo) sutrikimo. Priemonės, kurios naudojamos palengvinti šiai būsenai, gali būti siejamos su dieta, vaistais, išorine terapija, suteikiančiais kūnui ...

  • Tikrinant darželių ir mokyklų valgyklas, galės dalyvauti tėvų atstovai

    0 2015-05-16

    Valstybinės maisto ir veterinarijos tarnybos (VMVT) inspektoriai kasmet daugelio vaikų darželių ir mokyklų valgyklose randa higienos, maisto saugos ar kokybės pažeidimų. 50 proc. patikrinimų nustatoma su pažeidimais. Taip pat jau ne vienerius metus maisto kokybe, neskaniu maistu skundžiasi vaikai ir jų tėvai. Tad VMVT nusprendė imtis konkrečių priemonių, kad situacija keistųsi, ir sudarė galimybes tėvų atstovams dalyvauti darželių bei mokyklų patikrinimuose.

  • Norintiems natūralių produktų – mobilieji turgeliai tiesiai iš kaimo

    0 2015-05-15

    Šiandien didžiuosiuose miestuose jau nieko nestebina kiekvieną savaitę natūraliais kaimiškais maisto produktais prekiaujantys mobilieji turgeliai, nors dar prieš dešimtmetį sunku buvo ir įsivaizduoti, kad tai įmanoma. Tiesioginis ūkininko kontaktas su vartotoju buvo nepasiekiamas ir vykdavo nebent nelegaliai, kai kaimiečiai miestiečiams atveždavo pieno ar bulvių ir bemat pasišalindavo, kol niekas nepamatė.