Kipro brakonieriai kasmet sugauna apie milijoną paukščių giesmininkų

0 2015-02-17


Lankantis svečioje šalyje, visada norisi susipažinti su vietinės virtuvės ypatumais, paragauti ko nors neįprasto, būdingo tik šiam regionui, ko neįmanoma rasti niekur kitur. Kipro virtuvė įvairi ir turtinga. Geriausiai jos ypatumai atsiskleidžia tradicinėse tavernose, kurių rasite bet kuriame salos kaime. Patiekalų kokybė būna puiki, pasirinkimas platus ir įtinkantis išrankiausiam skoniui, o porcijos pakankamai didelės. Ko gera vienas egzotiškiausių Kipro nacionalinės virtuvės patiekalų – ambelopoulia. Tai kulinarinis Kipro ypatumas, kurio turėtume atsisakyti. Kodėl? Priežastis ne gastronominė, bet ekologinė.

Ambelopoulia – taip Kipre vadinami įvairiai paruošti tinklais sugauti maži paukšteliai giesmininkai. Ypač vertinamos yra juodagalvės devynbalsės (lot. Sylvia atricapilla). „Laimikis“ gaudomas plonyčiais tinklais, ištempiamais tarp akacijų ar alyvmedžių arba „paukščių klijais“ – lipnia mase padengtomis lazdelėmis, ant kurių nutūpę paukščiai nebegali atsiplėšti. Neretai paukščių priviliojimui naudojami audioįrašai. Šie „medžioklės“ metodai yra ypač nehumaniški. Įsipainioję į tinklus arba prilipę prie lazdelių paukščiai kankinasi valandomis, kol miršta nuo išsekimo, tampa plėšrūnų laimikiu arba žūsta brakonieriaus rankose. Geidžiamiausias brakonierių laimikis yra juodagalvės devynbalsės – būtent jos Kipre vadinamos ambelopoulia. Tačiau į spąstus patenka ir medšarkės, paukščiai bitininkai ir kiti – iš viso apie 150 rūšių paukščių, iš kurių 78 rūšys Europos Sąjungoje yra saugomos. Tik nedaugelio rūšių paukščiai yra naudojami maistui. Nors gaudytojai dievagojasi, kad kitus paukščius jie paleidžia į laisvę, tačiau net ir per trumpą laiką, praleistą tinkluose, jie būna taip sužaloti, išsekę, sulaužytais sparnais, kad skristi nebepajėgia. Jie tiesiog nužudomi ir išmetami kaip nereikalingi.

Gamtosaugininkai skaičiuoja, kad kasmet Kipre sugaunama ir nužudoma apie milijoną paukščių, vertinamų kaip kulinarinis delikatesas. Kipro sala yra svarbus migruojančių paukščių maršruto taškas tarp Europos ir Afrikos. Kiekvieną pavasarį bei rudenį virš jo praskrenda daugiau nei 100 milijonų paukščių, ir tuo naudojasi vietiniai brakonieriai. Ypač aktyviai paukščiai gaudomi rudenį.

Nors gaudyti paukščius tinklais ir „paukščių klijais“ Kipre draudžiama nuo 1974 metų, nors 1988 metais Kipras prisijungė prie 1979 m. Berno konvencijos (Convention on the Conservation of European Wildlife and Natural Habitats), įsipareigodamas saugoti taip pat ir į saugotinų paukščių sąrašą įrašytą juodagalvę devynbalsę (Sylvia atricapilla), keletą dešimtmečių draudimų bei įsipareigojimų buvo visiškai nepaisoma. Kasmet buvo pagaunama daugiau nei 10 milijonų paukščių. Kipro pasiruošimo stojimui į Europos Sąjungą laikotarpiu 2000–2004 metais Kipro valdžia privalėjo imtis griežtesnių bei efektyvesnių priemonių prieš brakonieriavimą, ir tai davė rezultatų. Nelegalus paukščių gaudymas sumažėjo dešimteriopai. 2004 m. Kiprui įstojus į Europos Sąjungą ES direktyva dėl paukščių apsaugos (2009/147/EC, buvusi 79/409/EEC) įkorporuota į Kipro teisinę sistemą, uždraudžiant neselektyvius medžioklės metodus, įskaitant plonus tinklus bei lipnias lazdeles, o taip pat šios įrangos turėjimą ir spąstais sugautų paukščių valgymą.

Nepaisant draudimų, daugelyje Kipro restoranų keptos, marinuotos ar net į vynuogių lapus suvyniotos devynbalsės yra siūlomos kaip brangus delikatesas. Maži paukšteliai valgomi lyg kokios krevetės – vienoje porcijoje gali būti iki 20 paukštelių, kurie valgomi su visomis galvomis, kojomis bei sparneliais. Už patiekalą mokama 80–100 eurų. Uždraustas delikatesas tavernose į valgiaraščius nerašomas ir patiekiamas slapta – tai dar labiau pakelia jo kainą. Daugiausia juo mėgaujasi kipriečiai, nors pasitaiko, kad egzotiškas ir nelegalus delikatesas suvilioja pavienius turistus iš Vakarų Europos. Tačiau kur kas daugiau potencialių turistų informacija apie lėkštėse patiekiamus giesmininkus iš viso atgraso nuo kelionės į Kiprą. Aplinkosaugos fondo Terra Cypria tyrimo duomenimis, dėl neigiamo šalies su barbariškomis tradicijomis įvaizdžio kasmet Kipras praranda nuo 40 iki 100 milijonų eurų pajamų iš turizmo.

Pagaliau ir Kipro teismai laukinių paukščių gaudymą spąstais pradėjo vertinti kaip nusikaltimą. 2014 m. pavasarį pirmą kartą Kipre Dekelijos bei Episkopio teismuose buvo priimti sprendimai nubausti paukščių gaudytojus 2–3 mėnesių areštu bei baudomis. Tai nedviprasmiškas pranešimas kipriečiams, kad nusikaltimai gamtai prisidengiant tradicijomis nebus toleruojami. Tai labai svarbu, nes nepaisant kelis dešimtmečius įstatymuose įrašytų draudimų, Kipro žiniasklaidoje ir viešuose pasisakymuose dėl paukščių gaudymo dar vyksta diskusijos. Išsakomi argumentai, kad toks paukščių gaudymas ir naudojimas vietinėje virtuvėje yra senovinė Kipro gyventojų tradicija. Išties kažkada tinklais pagautos devynbalsės buvo skurdžiai gyvenančių valstiečių raciono dalis. Istoriniuose šaltiniuose šis medžioklės metodas minimas nuo viduramžių. Tačiau šiandien paukščių gaudymas su tradicijomis nebeturi nieko bendro. Dabar tai yra tiesiog gerai organizuotas, dideles pajamas teikiantis nusikalstamas verslas, darantis didžiulę žalą visos Europos gamtai.

 

Ekonaujienos.lt straipsnius galima perspausdinti įdedant aktyvią nuorodą.

Susiję straipsniai

  • Laukinis maistas: nuo atpažinimo iki suvalgymo

    0 2017-04-21

    Gegužė – valgomų laukinių augalų pikas. Geriausias metas pasimokyti atpažinti valgomus augalus. Todėl gegužės savaitgaliais kviečiame į Ukmergės raj., prie Veprių į LAUKINIŲ AUGALŲ PAŽINIMO ir SUVARTOJIMO SEMINARĄ, kurį ves augalų žinovas – Laimis Žmuida.

  • Skirtingas kartas vienija žemė

    0 2016-06-02

    Šį pavasarį Lietuvoje startavo socialinio verslo projektas „CoolŪkis“. Jo sumanytojai siekia suartinti kaimo ir miesto žmones. Projekto rengėjai orientuojasi į senjorų socialinę atskirtį, sveiką gyvenseną ir ekologinę daržininkystę.

  • Gamtinės žemdirbystės seminarai liepos mėnesį visoje Lietuvoje

    0 2016-05-31

    Kviečiame į gamtinės žemdirbystės seminarus, kurie vyks sodybose prie Vilniaus, Kauno, Klaipėdos, Šiaulių, Panevėžio, Alytaus ir Druskininkų liepos mėnesio savaitgaliais.

  • Ekologiškų daržovių karaliai: interviu su ekoūkininke Daiva Giedrikiene

    0 2015-05-17

    Daivos Giedrikienės paprasta ūkininke nepavadinsi ne tik dėl to, kad su vyru Arūnu ir vaikais ji ūkininkauja pagal ekologinės žemdirbystės principus, bet ir dėl to, kad jų asortimente gausu Lietuvoje retai auginamų daržovių. Kiaulių ir karvių jų ūkyje nėra. Jie - ekologiškų daržovių karaliai, šviesūs, švarūs ir visada šiltai besišypsantys. Ekologinę daržininkystę 2001 m. pradėjo nedideliuose ploteliuose. Šiandien jie turi didelį būrį ištikimų klientų Vil...

  • Senųjų veislių renesansas

    0 2015-05-17

    Netoli Kauno, Karmėlavoje, gyvenantis Valdas Stokna pastebėjo, kad parduotuvėse jau nėra senų, prieš 50 ar 100 metų augintų augalų veislių sėklų. Būtent jos tinka gamtinei ir ekstensyviai žemdirbystei.

  • Tikrinant darželių ir mokyklų valgyklas, galės dalyvauti tėvų atstovai

    0 2015-05-16

    Valstybinės maisto ir veterinarijos tarnybos (VMVT) inspektoriai kasmet daugelio vaikų darželių ir mokyklų valgyklose randa higienos, maisto saugos ar kokybės pažeidimų. 50 proc. patikrinimų nustatoma su pažeidimais. Taip pat jau ne vienerius metus maisto kokybe, neskaniu maistu skundžiasi vaikai ir jų tėvai. Tad VMVT nusprendė imtis konkrečių priemonių, kad situacija keistųsi, ir sudarė galimybes tėvų atstovams dalyvauti darželių bei mokyklų patikrinimuose.

  • Per metus kiekvienas Lietuvos gyventojas išmeta apie 50 kg maisto atliekų

    0 2015-05-15

    Per Seime vykusį Nacionalinį kovos su maisto švaistymu kongresą buvo aptarti ir aktualūs maisto atliekų, jų tvarkymo ir prevencijos klausimai.
    Per metus mūsų šalyje susidaro apie 80 tūkst. tonų maisto atliekų, o vienas gyventojas išmeta apie 50 kg maisto, kurio dalis dar tinkama vartoti. Šios atliekos nėra atskirai surenkamos ir tvarkomos, todėl patenka į bendrą komunalinių atliekų srautą ir keliauja į sąvartynus. Maisto atliekos Lietuvoje sudaro apie dešimtadalį vi...

  • Savanoriškas valstybinių parkų lankytojų bilietas

    0 2015-05-15

    Nuo gegužės 15 dienos 4 nacionaliniuose ir 28 regioniniuose parkuose įvedamas valstybinių parkų lankytojo bilietas. Ekologinio mąstymo žmonės, kuriems rūpi gamta, kraštovaizdžio vertybės, galės prisidėti prie saugomų teritorijų puoselėjimo.

  • ES laisvosios prekybos sutartis su JAV kelia grėsmę maisto kokybei ir demokratijai

    0 2015-04-23

    ES laisvosios prekybos sutartis su JAV gali pabloginti įprastus maisto kokybės ir aplinkos apsaugos, gyvūnų gerovės standartus, darbuotojų teises ir net kelia pavojų šalių valdžios suverenitetą perduoti stambioms korporacijoms. Apie tai kalbėjosi į LUNI paskaitą apie Transatlantinę prekybos ir investicijų partnerystės (angl. santrumpa TTIP) sutartį susirinkę įvairių visuomeninių organizacijų atstovai.

  • Mados Revoliucijos diena – už socialiai atsakingą ir aplinkai draugišką mados pramonę

    0 2015-04-23

    2015 m. balandžio 24 d. – Mados Revoliucijos diena, kai mados vartotojai visame pasaulyje mes iššūkį mados gamintojams ir kvies juos teikti skaidrią informaciją apie mados gamybos procesus. Mados Revoliucijos diena yra skirta paminėti antrąsias siuvimo fabriko Dakoje, Bangladeše tragedijos metines, kurios metu žuvo 1133 ir buvo sužeista virš 2500 tuo metu fabrike dirbusių žmonių.