• Kas nutiks, jei dvi savaites valgysim tik ekologišką maistą?

    0 2016-05-31

    Kas atsitiktų, jeigu įprastus, tradiciškai auginamus maisto produktus pakeistume ekologiškai užaugintu maistu? Viena Švedijos šeima dalyvavo eksperimente, kurį organizavo Švedijos parduotuvių tinklas Coop ir Švedijos aplinkos tyrimų institutas. Tyrimo metu norėta išsiaiškinti, kaip keičiasi žmogaus organizme pavojingų cheminių junginių koncentracija valgant ekologiškai užaugintą maistą.

    Skaityti >
  • Tikrinant darželių ir mokyklų valgyklas, galės dalyvauti tėvų atstovai

    0 2015-05-16

    Valstybinės maisto ir veterinarijos tarnybos (VMVT) inspektoriai kasmet daugelio vaikų darželių ir mokyklų valgyklose randa higienos, maisto saugos ar kokybės pažeidimų. 50 proc. patikrinimų nustatoma su pažeidimais. Taip pat jau ne vienerius metus maisto kokybe, neskaniu maistu skundžiasi vaikai ir jų tėvai. Tad VMVT nusprendė imtis konkrečių priemonių, kad situacija keistųsi, ir sudarė galimybes tėvų atstovams dalyvauti darželių bei mokyklų patikrinimuose.

    Skaityti >
  • Per metus kiekvienas Lietuvos gyventojas išmeta apie 50 kg maisto atliekų

    0 2015-05-15

    Per Seime vykusį Nacionalinį kovos su maisto švaistymu kongresą buvo aptarti ir aktualūs maisto atliekų, jų tvarkymo ir prevencijos klausimai.
    Per metus mūsų šalyje susidaro apie 80 tūkst. tonų maisto atliekų, o vienas gyventojas išmeta apie 50 kg maisto, kurio dalis dar tinkama vartoti. Šios atliekos nėra atskirai surenkamos ir tvarkomos, todėl patenka į bendrą komunalinių atliekų srautą ir keliauja į sąvartynus. Maisto atliekos Lietuvoje sudaro apie dešimtadalį vi...

    Skaityti >
  • Seimo narys K. Daukšys: „Vartotojai turi būti aiškiai informuojami apie GMO buvimą maisto produktuose“

    0 2015-05-15

    Balandžio 9 dieną Seimas po pateikimo pritarė Genetiškai modifikuotų organizmų įstatymo papildymo projektui, kuriuo siekiama, kad maisto produktų vartotojai gautų aiškią ir išsamią informaciją apie genetiškai modifikuotų organizmų (GMO) buvimą maisto produktuose bei gaminiuose.
    Įstatymo projektas numato, kad ženklinant maisto produktus, kurių sudėtyje yra GMO, ant kiekvienos maisto produkto pakuotės turi būti pateiktas įspėjamasis užrašas apie neaiškų ir neišti...

    Skaityti >
  • DNR tyrimai – parduodamos mėsos kilmei nustatyti

    0 2015-05-06

    Žemės ūkio ministerija siekia, kad lietuviai augintų savo kraštą ir noriai rinktųsi vietinius produktus. Tačiau kaip atskirti ant prekystalio gulinčią lenkišką ar estišką mėsą nuo lietuviškos? Nuo šiol mėsos kilmei nustatyti įvairiose gamybos ir prekybos vietose, įskaitant ir turgavietes, į pagalbą bus pasitelkiami DNR tyrimai.

    Skaityti >
  • Siekiama tėvams suteikti galimybę spręsti, ką ugdymo įstaigose valgys jų vaikai

    0 2015-04-02

    Lietuvos žaliųjų partijos pirmininkas, Seimo narys Linas Balsys Seime įregistravo Švietimo įstatymo pataisas, kuriomis siekiama į vaikų maitinimo organizavimą mokyklose ir vaikų darželiuose įtraukti ir tėvus.

    Skaityti >
  • Sertifikuoto šokolado pardavimai didėja

    0 2015-03-31

    Europos pilietinės visuomenės organizacijų, prisidedančių prie tvarios kakavos gamybos, iniciatyva atliktas naujas tyrimas „Cocoa Barometer“ 2015 m. Jame nagrinėjamos aktualiausios kakavos sektoriaus problemos, apžvelgiamas progresas bei pateikiamos ateities rekomendacijos.
    Tyrime minimas džiuginantis faktas, jog visame pasaulyje pagaminama vis daugiau sertifikuoto šokolado; nuo pirmojo 2009 m. „Barometre“ iki 2015 m. „Barometre“ jo apimtis šokolado pardavimuose pasauly...

    Skaityti >
  • Maisto sauga: griežtesni kokybės reikalavimai ar lengvesnis patekimas į rinka?

    0 2015-03-31

    Europos Parlamento Informacijos biuras kartu su KTU Europos Institutu balandžio 9 d. Kaune organizuoja diskusiją apie maisto saugą. Diskusijoje daugiausia dėmesio bus skiriama genetiškai modifikuotų organizmų ir naujoviškų maisto produktų problematikai. Renginio tikslas – nušviesti ES teisėkūros procesus ir įtraukti į juos suinteresuotas grupes.

    Skaityti >
  • Beveik pusėje ES maisto aptinkami pesticidų likučiai

    0 2015-03-23

    Kovo 12 d. Europos maisto saugos tarnyba (angl. European Food Safety Authority (EFSA)) paskelbė studiją apie pesticidų likučius maiste. Tyrimo rezultatai parodė, kad pesticidų likučių buvo aptikta beveik pusėje (45 %) tirtų maisto mėginių. Nors nustatytos koncentracijos neviršija pavojingos ribos, tačiau jie nevertino skirtingų pesticidų likučių poveikio žmogaus sveikatai.

    Skaityti >
  • Žemės ūkio rūmai įgyvendina projektą „Specialių probiotinių kompozicijų naudojimas išskirtinės kokybės produktų (vaisių, daržovių ir grūdų) gamyboje“

    0 2015-02-25

    Išskirtinės kokybės žemės ūkio ir maisto produktai (IKP) ir jų gamybos ir (ar) perdirbimo procesas išsiskiria natūralumu, maistingumu bei aplinkos tausojimo aspektais. Juos gaminant naudojami tik minimalūs, augalų vegetacijai būtini trąšų kiekiai, apskaičiuoti pagal dirvos laboratorinių tyrimų rezultatus bei maisto medžiagų balansą, ribotai naudojamos apsaugos priemonės, nenaudojamos kenksmingos aplinkai toksiškos augalų apsaugos priemonės.

    Skaityti >
  • Rengiami teisės aktai dėl sveiko vaikų maitinimo ugdymo įstaigose užtikrinimo

    0 2015-02-24

    Šiandieninė vaikų maitinimo sistema yra pasenusi ir neužtikrina augančio vaiko organizmui būtinų maisto medžiagų, taip pat menkai atitinka sveikos mitybos principus ir taisykles – Seime surengtoje spaudos konferencijoje kalbėjo Lietuvos žaliųjų partijos pirmininkas, Seimo narys Linas Balsys ir medikė, Inovatyvios medicinos centro doktorantė Joana Tamkevičiūtė.

    Skaityti >
  • Europos Parlamentas siūlo žymėti mėsos kilmę perdirbtuose produktuose

    0 2015-02-11

    Perdirbtuose maisto produktuose, tokiuose kaip lazanija ar Bolonijos padažas, esančios mėsos kilmė turi būti privalomai žymima, sakoma trečiadienį Europos Parlamento priimtoje rezoliucijoje. Europos Komisija raginama paruošti atitinkamas taisykles. Tikimasi, kad ši priemonė leis susigrąžinti po arklienos skandalo smukusį vartotojų pasitikėjimą.

    Skaityti >
  • Sūrininkystės tradicijos Žemaitijos regione

    0 2015-02-10

    Žemaitijos nacionalinio parko direkcija vasario 20 d. kviečia į nemokamą seminarą: „Tradicinė ir netradicinė sūrininkystė – patirtis, paveldas, aplinkosauga“. Seminaras vyks Platelių dvaro svirne (Didžioji g. 22, Plateliai). Seminaro pradžia 9 val.

    Skaityti >
  • Bronis Ropė: vartotojai turi teisę žinoti pusgaminiuose esančios mėsos kilmę

    0 2015-02-10

    Vasario 11 d. Europos Parlamentas balsuos dėl Žaliųjų/Europos laisvojo aljanso grupės inicijuotos rezoliucijos „Perdirbtų maisto produktų sudėtyje esančios mėsos, kuri naudojama kaip sudedamoji dalis, kilmės šalies ženklinimas“. Šios frakcijos nario Bronio Ropės teigimu, perdirbtų maisto produktų kilmės ženklinimo klausimas žaliųjų buvo iškeltas dar 2013 m., kilus skandalui dėl arklienos, kai ji gaminių sudėties etiketėse buvo įvardinta kaip jautiena. Nors šis...

    Skaityti >
  • Atsisiųskite vadovą atsakingam žuvies vartotojui

    0 2015-01-16

    Kviečiame atsisiųsti ir naudotis atnaujintu VADOVU ATSAKINGAM ŽUVIES IR JŪROS GĖRYBIŲ VARTOTOJUI „KĄ ŽINOTE APIE ŽUVĮ ANT JŪSŲ STALO?”
    Skatinti atsakingą žuvies ir jūros gėrybių vartojimą Lietuvos gamtos fondas ėmėsi dar 2010 m., kai išleido pirmąjį vadovą atsakingam vartotojui. Išteklių būklė nuolat kinta, atsižvelgiant į tai būtina atnaujinti ir rekomendacijas vartotojams.

    Skaityti >
[1-15] 16-30 31-45 46-60 61-75 76-87 >>