Kaip el. prietaisus (kompiuterius, televizorius, telefonus ir kitus) rūšiuoti tvarkingai, jei nepavyksta jų suremontuoti?

Lietuvos gyventojai daro kelias paprastas, bet svarbias klaidas rūšiuojant atliekas. Vienas iš dažniausių klausimų – kur mesti naudotas lemputes, nes jos nėra vien tik stiklas, o turi ir kitų komponentų. Taip pat kyla neaiškumų, kaip atsikratyti minkštųjų žaislų, kuriuose yra elektronika, ar didesnių buitinių prietaisų, pavyzdžiui, dulkių siurblių, kurie nebetilptų į parduotuvių elektronikos atliekų konteinerius.

Elektronikos Platintojų Asociacija (EPA) pabrėžia, kad svarbu žinoti, kas laikoma elektronikos prietaisu: bet koks įrenginys, reikalaujantis elektros veikimui, priskiriamas prie elektronikos atliekų. Tačiau dažnai pamirštama, kad toks apibrėžimas taip pat taikomas žaislams su elektronikos elementais ir kitokiems buitiniams prietaisams.

Daroma klaida, kai lemputės metamos į stiklo atliekų konteinerius, nepaisant to, kad jose yra ir metalo, ir pavojingų medžiagų, pavyzdžiui, gyvsidabrio. Gyvsidabris iš sulūžusių lempučių gali pakenkti sveikatai, todėl jas reikėtų dėti į specialias surinkimo vietas. Taip pat dažnai būna, kad baterijos neatskirtos nuo elektronikos prietaisų, kas sukelia papildomų pavojų.

Netinkama atliekų tvarkymo praktika yra ir buitinių elektronikos prietaisų, tokio kaip skalbyklės ar šaldytuvai, palikimas prie buitinių atliekų konteinerių. Šios atliekos turėtų būti perduotos licencijuotoms surinkimo įmonėms, kad būtų išvengta aplinkos teršimo ir neteisėto naudojimo. Smulkiosios elektronikos prietaisai ir baterijos turėtų būti metami į specialius konteinerius, kuriuos galima rasti parduotuvėse ir kitose viešose vietose.

EPA taip pat atkreipia dėmesį į dar veikiančių elektronikos prietaisų švaistymą. Daugelis iš jų galėtų būti sutaisomi ar perduoti kitiems naudoti. Prieš išmetant prietaisą, vertėtų apsvarstyti, ar jo remontas nekainuotų mažiau nei pusė naujo pirkimo kainos. Jei prietaisas dar veikia, galima jį parduoti arba padovanoti per atitinkamas platformas, taip prisidedant prie dalijimosi ekonomikos.

Išvengti šių klaidų padės atsakingas požiūris į atliekų rūšiavimą ir informacijos paieška, pavyzdžiui, EPA svetainėje, kur pateikiama informacija, kaip teisingai tvarkyti elektronikos atliekas.

Parašykite komentarą